afl.6 :: David, Linda en Erwin op de CES in Las Vegas:

January 25, 2008 · Posted in TV 

idBvhD-BossIn de Ban van het Ding, Aflevering 6

Als je eenmaal lekker gezeteld in de treincoupé zit dan is de trein op dit moment wellicht het meet comfortabele vervoersmiddel. Lekker een krantje lezen, een koffie verkeerd erbij en voordat je het weet ben je op het station. Maar dat kan nog veel beter ontdekte ik op de CES. Ik mocht een ritje maken op de bestuurders stoel van BOSS, een prototype robot auto met ingebouwde computer chauffeur…

BOSS rijdt je namelijk veilig naar je werk zonder dat je zelf hoeft te sturen. Hij weet de weg, herkent stopborden, omzeilt obstakels en stopt als er een auto van rechts komt. Je kan dus gewoon dat krantje lezen.

Kortom, het heeft de voordelen van de trein zonder de nadelen. Je hoeft niet door weer of wind per fiets of bus naar het station en je mist nooit de trein. Je persoonlijke BOSS met computer chauffeur staat hoogstwaarschijnlijk over een jaar 10 of 15 altijd klaar vertrek voor je deur geparkeerd.

OK, de BOSS is een prototype uitpuilend van lasers, radars en een achterbak met een rek vol computers maar de tijd dat we zelf niet meer sturen zit er snel aan te komen. Althans technologisch gezien. Volgens een woordvoerder van General Motors zou de automatisch sturende al binnen een jaar of vijf of tien al realiteit kunnen zijn. Maar zijn wij mensen daar wel klaar voor? Een testritje met een zelfsturende BOSS op een speciaal ingerichte parkeerplaats maakte me niet bang maar

ik zou m’n hart vasthouden als ik met zo’n auto het stadsverkeer in moet. Je moet je eigen veiligheid overgeven aan een machine. Wie gaat dat als eerste doen? En wat als ik straks met m’n Porsche BOSS door een software foutje toch achterop een auto knal? Wie is dan verantwoordelijk? De software fabrikant met zijn foutmelding ‘er is een onverwachte fout in de software opgetreden’? Of de autofabrikant? Of ben ik het als eigenaar van de auto?

De techniek is in ieder geval bijna rijp. De uitdaging zit hem echter in de mens. Die zal deze technologie moeten leren accepteren. En dat zou weleens langer kunnen duren dan menig fabrikant denkt.

Comments

Leave a Reply