afl.4 :: David doet 3d printen, Linda een FabLab en Erwin schone graffiti

January 11, 2008 · Posted in TV 

idBvhD-3DIn de Ban van het Ding, Aflevering 4:

“En meneer, gaan we dit in toekomst printen?” vroeg ik aan de man van TNO terwijl ik mijn mobiel uit mijn zak haalde. “Ja,” luidde het antwoord resoluut. Het is nauwelijks voor te stellen maar we staan aan de vooravond van een revolutie. Binnen een jaar of tien of vijftien is het heel goed mogelijk dat je electronische apparaatjes thuis op een 3D printer uitprint…

Dat is bijna niet voor te stellen maar de revolutie is al in volle gang. Een vriendin van mij zat laatst bij de
tandarts voor een kroonbehandeling. De tandarts nam 3D foto’s van haar kies en een half uur later was de kroon klaar. Wetenschappers in Amerika printten recentelijk de eerste werkende, flexibile batterijen met ‘gewone’ inkjet print technologie. Zonnepanelen, RFID tags en zelfs kleuren TFT schermen worden nu ook met dergelijke technologie geprint.

Dit jaar nog komt fabrikant Desktop Factory uit met de eerste betaalbare 3D printer voor 5000 dollar. De verwachtingen zijn dat de prijzen van dergelijke printers in de komende jaren zullen kelderen. Het meest opzienbarend is dat de doe-het-zelvers in hun garages open source 3D printer projecten van start zijn gegaan zoals de Sugar printer waarbij een 3D printer met suiker allerlei vormen maakt en de RepRAp. Deze printer moet zich zelf uiteindelijk voor een habbekrats kunnen repliceren door zich zelf uit te printen.

Dan is er ook nog het fab 2 home 3d printer kit. Voor 2400 dollar koop je een kit waarmee je eigen 3D printer thuis kan maken. De objecten die je print zijn nog primitief maar het zijn wel allemaal tekenen aan de wand.

Comments

Leave a Reply