afl.3 :: Erwin leest e-books, David leert moleculair koken en Linda danst op Wii-J’s

January 7, 2008 · Posted in TV 

IdBvHD-mol-kokenIn de Ban van het Ding, Aflevering 3:

De chefkok Moshik Roth heeft er een hekel aan dat hij in de media als stikstof-kok door het leven gaat. Moleculair koken gaat niet over stikstof of enig ander stofje. De moleculaire gastronomie is het koken met kennis van natuur- en scheikunde. Toch kiest men graag voor het spektakel van stikstof, zoals op deze foto. Indrukwekkend en leuk om te zien. Maar dat is niet wat Moshik Roth voor ogen heeft. Het draait om bizarre en heerlijke gastronomische smaaksensaties, hij wil vooral het onderste uit de smaakkan van zijn ingrediënten halen…

Het moleculair koken doet me gek genoeg aan Photoshop denken. De mogelijkheden van Photoshop zijn namelijk uit te breiden met plugin filters waarmee je de gekste effecten op je foto’s kan loslaten. Je herkent het gebruik van filters door beginnende Photoshopper aan hun beelden. Ze gebruikten filtertje zus en zo. Bekijk  het werk van gevorderde Photoshoppers en je ziet de meest fantastische beelden zonder dat je de filtertruukjes proeft al hebben ze die misschien wel gebruikt.

Zo is het ook met moleculair koken. Stikstof is een moleculair kooktrucje dat er spectaculair  uitziet. Maar als je een eitje uit de keuken van Moshik Roth proeft, dan weet je niet dat het ultieme smakende eitje twee uur lang op 69 graden Celcius is ‘gekookt’. Het is een leuk weetje, maar uiteindelijk draait het alleen maar om de smaak en niet om de truc. Dat is moleculair koken volgens Moshik Roth.afl.3 :: Erwin leest e-books, David leert moleculair koken en Linda danst op Wii-J’s

Comments

Leave a Reply